Pyteacher


PyTeacher je projekat Udruženja profesora i nastavnika informatike u Tuzlanskom kantonu, koji ima za cilj jačanje digitalnih kompetencija profesora i nastavnika informatike u programskom jeziku Python. Projekat se izvodi u sklopu obilježavanja evropske sedmice kodiranja CodeWeek i Meet and Code a finansiran je od strane SAP i TechSoup Balkan.


Python je danas jedan od najpopularnijih programskih jezika. Od oktobra 2020. nalazi se na trećem mjestu najpopularnijih programskih jezika, odmah iza C i Java po TIOBE-ovom indeksu popularnosti. U odnosu na prethodnu godinu ima rast popularnosti od 2,19%. Ima veoma jednostavnu sintaksu , čitljiv kod i shodno tome preporučuje se početnicima u savladavanju osnovnih tehnika programiranja. Python je istovremeno i objektno orijentirani programski jezik što mu daje dodatnu popularnost među drugim programskim jezicima.U njemu se se rade web aplikacije, korisnički interfejs, analiza podataka, statistika, ...


Python je nastao 1989.godine i njegov autor je nizozemac Guido van Rossum. Ovaj program se koristi tek od 1994.godine. S obzirom na samo ime jezika Python, autor nam je stavio do znanja da programiranje može biti zabavno koliko i istoimena serija po kojoj je program dobio ime, "Leteći cirkus Montija Pajtona". Python je tako osmišljen da ga mogu koristiti i početnici i profesionalci.


S obzirom na sve veću popularnost ovog programskog jezika u regionu i svijetu, UPINITK je pokrenuo aktivnost na popularizaciji ovog programskog jezika u osnovnim školama Tuzlanskog kantona prvenstveno kod profesora i nastavnika a potom i kod učenika.


Tokom mjeseca oktobra planirana je online edukacija profesora i nastavnika informatike u osnovnim i srednjim školama TK po sljedećem rasporedu:


Instalacija Python

8.oktobar 2020 Dino Isanović

Pyteacher - 2. sesija

12.oktobar 2020 Dino Isanović

Pyteacher - 3. sesija

15.oktobar 2020 Dino Isanović

Pyteacher - 4. sesija

19.oktobar 2020 Dino Isanović

PyTeacher - 5.sesija

22.oktobar 2020. Dino Isanović

PyTeacher - 6.sesija

26.oktobar 2020. Dino Isanović

PyTeacher - 7.sesija

29.oktobar 2020. Dino Isanović

PyTeacher - 8.sesija

02.novembar 2020. Dino Isanović